top of page
Hendrik-Müller-Trio-005col.jpg

BAND INFO

Het Hendrik Müller Trio is ontstaan in het begin van 2020 en markeert het startpunt van een nieuw muzikaal pad voor de in Amsterdam gebaseerde jazz contrabassist en componist Hendrik Müller.

 

In de afgelopen jaren heeft hij opgetreden en getoerd met veel internationale jazzbands en ensembles, maar ernaast was het altijd zijn droom om zijn eigen jazz trio te leiden en zijn eigen muziek te spelen.

Met hulp van deze recent ontstane trio laat Hendrik in zijn schitterende composities door zijn verfijnd en melodieus speel de ziel van de contrabas ten voorschijn komen.


De muziek is energiek en toch beschouwend, vol onverwachte wendingen en geeft veel ruimte voor improvisatie. De focus ligt hierbij op het samenspel van de gehele band terwijl er voor Hendrik voldoende ruimte is om zijn instrument, de contrabas, solistisch in de schijnwerpers te zetten.

Samen met de pianist Christian Pabst, beschreven door Jazz Weekly, USA als „A unique voice at the ivories“ en Nick Thessalonikefs op drums heeft Hendrik de perfecte combinatie van muzikanten en vrienden gevonden om zijn muzikale ideeën te verwezenlijken

photo: Claudia Hansen

HENDRIK MÜLLER

Hendrik Müller is een in Amsterdam gebaseerde Duitse jazz contrabassist.

Hij groeide op in een zeer muzikaal gezin in Detmold, als zoon van een klassiek pianist/componist en een blokfluitist.

Een van zijn vroegste muzikale herinneringen is dat hij naast zijn grootvader op de orgelbank zat en registers verwisselde terwijl hij in de lokale kerk speelde.

Terwijl Hendrik in zijn jeugd vooral beïnvloed werd door klassieke muziek (pianolessen vanaf 6 jaar en deelname aan verschillende jeugdorkesten op contrabas), groeide zijn interesse voor jazz en geïmproviseerde muziek steeds meer.

Ik herinner me dat ik obsessief luisterde naar de weinige jazzplaten die ik in huis kon vinden. Het was me toen al heel duidelijk dat ik absoluut moest uitvinden hoe deze muziek werkt, anders zou ik nooit kunnen rusten.

Hendrik begon al snel urenlang mee te spelen op verschillende instrumenten met bijna alles wat hij op de radio of in de plaatselijke platenwinkel kon vinden.

"Heel goed luisteren en alles op gehoor leren was sinds toen al heel normaal voor mij"

Zijn verblijf als uitwisselingsstudent in de VS in 2003/2004, waar hij met de bigband van de middelbare school meespeelde en meedeed aan wedstrijden, gaf hem het laatste zetje in de richting van zijn beslissing om professioneel jazzmuzikant te worden.

Terug in Duitsland begon hij zijn studie jazz contrabas aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg en vervolgde hij aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2016 zijn masterdiploma behaalde.

Naast zijn eigen trioproject is Hendrik al enkele jaren een zeer actief lid van de internationale jazzscene en werkte hij samen met Philip Harper, Abdu Salim, Jimmy Halperin, het National Radio Orchestra of Greece, Podium Witteman, Nicolas Altstaedt, Ghalia Benali, Sun-Mi o.a. Hong, Daahoud Salim Quintet, Mehmet Polat & Embracing Colours, Erik Verwey Trio, Maarten Voortman Quintet, Eye Man All - Stars.

Hendrik heeft talloze prijzen gewonnen op internationale jazzconcoursen, waaronder 1e prijs op de International Jazz Award Zeeland met het Keno Harriehausen Quartet 2013, 1e prijs op de Getxo Jazz Award met het Daahoud Salim Quintet 2016, 1e prijs op de International B-Jazz Competition in België met het Daahoud Salim Quintet.

In 2019 werkte hij ook als docent contrabas, elektrische bas en jazztheorie aan het Kathmandu Jazz Conservatorium in Nepal.

 

bottom of page